rss

Comú de la Massana - Principat d'Andorra
 
  Descobreix la Massana El Comú Tràmits i Gestions La Massana en un clic Turisme Punt 400 Esplai
El Consell de comú aprova un pressupost de 14,1 milions d'euros per al 2019, un 6,3% més que el de l'actual exercici
L'excedent en tresoreria permetrà realitzar inversions que arribaran als 5,2 milions d'euros
Dijous, 20 de desembre

Gairebé un milió d’euros, destinarà el comú de la Massana a millorar els parcs, jardins i àrees verdes de la parròquia. Bona part aniran destinats a la segona fase de la reforma integral del Prat del Colat però també hi ha altres intervencions, com la millora del parc d’Arinsal. També hi ha una partida molt important, de 737 mil euros, destinada als treballs de separació d’aigües residuals i pluvials i també per al manteniment dels col·lectors. La millora de vies urbanes, les aplicacions informàtiques, el cadastre comunal i l’acondicionament de contenidors, berenadors i altres equipaments de la via pública són altres apartats prioritaris del pressupost del comú de la Massana per a l’exercici 2019, que s’ha aprovat per unanimitat i que ascendeix a 14.118.973 euros, un 6,35 per cent més que el pressupost del 2018.
Justament, del pressupost de despeses, l’apartat d’inversions és el que més creix, amb un 25,1 per cent d’increment. La inversió inicial se situa en els 3,1 milions d’euros però “en aquests moments el comú de la Massana compta amb un important excedent de Tresoreria –que en la liquidació provisional de l’actual exercici ja se situa en els 7,5 milions- que ens permetrà destinar uns 5,2 milions d’euros a inversions per millorar la qualitat de vida a la parròquia”, assegura el cònsol major i president de la comissió de Finances, David Baró.
Cal remarcar que es preveu una nova recompra de participacions preferents, de nou per valor d’1,5 milions d’euros. Pel que fa a les despeses corrents, ascendeixen a 8,7 milions d’euros (8,5 en l’exercici anterior). S’han aplicat mesures de contenció i l’increment del 2,4% respecte al 2018 és degut a l’IPC i a nous projectes com el de la signatura digital.
Pel que fa a l’endeutament consolidat (comú més EMAP), es preveu tancar l’exercici amb 11,6 milions (un 80,6% del límit màxim d’endeutament, que és del 200%).
Coincidint amb l’exposició del darrer pressupost que elabora l’actual majoria comunal, el cònsol major ha volgut posar en relleu que “en set exercicis haurem aconseguit rebaixar el deute en 21,2 milions d’euros, cosa que és molt positiva per a la nostra parròquia”. Baró ha matisat que la xifra de rebaixa legal serà de 31 milions d’euros però tenint en compte l’operació de preferents (només quedaran deu milions per cloure l’operació de recompra), la rebaixa real quedaria situada en 21,2 milions.
En la mateixa sessió també s’ha presentat la liquidació provisional del pressupost 2018, corresponent al tercer trimestre (a 30 de setembre), en la qual surten reflectits els 7,5 milions d’euros en Tresoreria als quals es referia Baró. El resultat de la liquidació provisional és d’un superàvit de 4,3 milions d’euros. A hores d’ara, es preveu tancar l’exercici amb superàvit de 3,5 milions.
En el Consell de Comú de la Massana s’han aprovat de forma provisional dos ajustaments del Pla d’Urbanisme Parroquial, que es publicaran al BOPA i passaran per un període d’exposició pública abans de l’aprovació definitiva.


 
<< tornar
 
 
Comú de la Massana
Av. Sant Antoni, 29  AD400 La Massana
Tel +376 736 900