rss

Comú de la Massana - Principat d'Andorra
 
  Descobreix la Massana El Comú Tràmits i Gestions La Massana en un clic Turisme Punt 400 Esplai
El CIC renova continguts amb una exposició sobre la fauna salvatge del Comapedrosa
L’acció s’emmarca en el programa transpirinenc Ectopyr, que té el Comapedrosa com a plataforma d’estudi
Dijous, 27 de juliol

“El més extrem d’un país: la vida salvatge al Comapedrosa” és el títol de l’exposició que ha inaugurat el CIC (Centre d’Interpretació del Comapedrosa). Es tracta d’uns panells i maquetes molt visuals que expliquen de forma clara les característiques de bona part dels habitants del parc, com el tritó pirinenc o la serenalla pallaresa –espècies endèmiques del parc-, o la perdiu blanca, l’únic animal que hi viu tot l’any, ja que els altres migren o hivernen. El visitant hi trobarà explicacions interessants, com per exemple que la perdiu blanca canvia de color per camuflar-se, que les banyes dels muflons mascles s’allarguen i recargolen amb l’edat o que el nom del trencalòs ve donat perquè llancen des de l’aire els ossos perquè s’esmicolin i poder-se’ls empassar.
“Es tracta de dotar el CIC de nous continguts atractius tant per a la gent del país com per als turistes”, assegura el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde.
L’exposició forma part de les accions que tira endavant el projecte Ectopyr, finançat amb fons FEDER per al desenvolupament de les regions, i impulsat, a tres bandes, pel CNRS (Centre Nacional de Recerca Científica de França), el CRAC (Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya) i, per part d’Andorra, la fundació Bomosa.
El projecte Ectopyr, de tres anys de durada, està concebut per estudiar el canvi climàtic a través dels animals de sang freda, que són uns grans indicadors ja que la seva temperatura corporal és la mateixa que la del medi on viuen. Per tant, el canvi climàtic és susceptible de provocar alteracions del seu cicle vital i induir un desplaçament dels límits de la seva àrea de distribució.
El Comapedrosa és un dels camps base d’estudi de l’Ectopyr, des de treballs de recollida de dades a seminaris internacionals.
El director científic de l’Ectopyr a Andorra, Marc Mossoll, ha explicat que ja s’ han posat sondes de temperatura al parc natural del Comapedrosa i a altres punts dels Pirineus i l’any que ve es tindrà una radiografia actual de tota la zona. De forma paral·lela també es plasmen les àrees de distribució de les diferents espècies. L’objectiu és poder veure, en un futur, com es distribueixen els animals en funció dels canvis de temperatura.
El Comú ha agraït que s’hagi escollit el parc natural com a zona d’estudi ja que això permetrà aprofundir en el coneixement d’aquest espai protegit.
El CIC va néixer ara fa dos anys per a sensibilitzar, educar i informar sobre el parc natural a més d’esdevenir un element dinamitzador del poble d’Arinsal.
 
<< tornar
 
 
Comú de la Massana
Av. Sant Antoni, 29  AD400 La Massana
Tel +376 736 900