rss

Comú de la Massana - Principat d'Andorra
 
  Descobreix la Massana El Comú Tràmits i Gestions La Massana en un clic Turisme Punt 400 Esplai
Neix la Confraria d’Escudellaires de la Massana
S’han repartit unes 1.500 racions de l’escudella més gastronòmica
Dijous, 17 de gener

Per menjar un bona escudella cal un dia fred com avui, assegurava a primera hora el nou Cap d’Escudellaires de Sant Antoni, Josep Maria Troguet. El cònsol major li ha entregat una gran cullera de fusta, que simbolitza la creació de la Confraria de l’Escudella de Sant Antoni de la Massana. Troguet ha volgut compartir el càrrec amb altres cuiners professionals i també ha nomenat la resta d’escudellaries de l’entitat. Cinquanta-cinc voluntaris formen la Confraria, que avui ha tornat a fer una autèntica demostració gastronòmica. I és que, com remarca Troguet, l’escudella massanenca s’ha professionalitzat, amb cuiners com Carles Flich, Amaro atista, Dolors Abad, Julien Vaillant, Pilar Muntané, Ramon Sasplugas, Vicente Zapata, Pep Ramos o Claudia Coma.
Els comensals, al voltant de mil cinc-cents, han lloat la qualitat de la vianda, amb molt sabor però completament desgreixada, ja que un dels secrets del plat típic de sant Antoni és que els caldos s’elaboren els dos dies anteriors per poder retirar el greix i el mateix dia s’afegeixen les verdures i les carns.
El cònsol major ha volgut remarcat la importància que un grup de ciutadans voluntaris estigui al capdavant de la festa patronal de la Massana. “Sempre ha estat una festa tradicional i, a més, és el patró de la Massana, però des de fa sis anys encara és més popular gràcies a un grup de ciutadans, encapçalat per Josep Maria Troguet, que a través de les xarxes ens va fer la proposta perquè la mateixa gent del poble s’impliqués en l’elaboració de l’escudella”, ha explicat Baró.
Enguany la festa de Sant Antoni ha rebut la visita de l’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, que està impulsant, juntament amb altres municipis catalans, una proposta per incloure l’escudella –o el ranxo, com l’anomenen a Vidreres- com a patrimoni immaterial de la Unesco. Camps ha convidat la Massana a sumar-se a la iniciativa, una idea ben acollida tant pel comú com per la Confraria.
Tot i caure entre setmana a plaça de les Fontetes s’ha omplert del tot per participar en la festa, tant turistes com públic local. Entre altres, hi han passat esportistes, com Pol Espargaró, i també consellers generals, que han aprofitat la pausa de la sessió de Consell.
L’objectiu de la Confraria és convertir l’escudellada en una festa gastronòmica, cosa que estant aconseguint, a jutjar per les felicitacions del públic.
La celebració del patró de la Massana ha començat amb la missa a la capella de Sant Antoni de la Grella, que ha comptat amb la presència de tot l’equip comunal, a més de les ministres de Cultura i d’Exteriors.Tot seguit han participat en els tradicionals Encants, la subhasta benèfica més divertida, conduïda per Àlex Molné i Assumpta Casanovas.
L’Esbart Valls del Nord ha fet una exhibició just abans del repartiment de l’escudella.
Un altre dels aspectes que han destacat els comensals ha estat la bona organització i la rapidesa en el repartiment.

<< tornar
 
 
Comú de la Massana
Av. Sant Antoni, 29  AD400 La Massana
Tel +376 736 900