rss

Comú de la Massana - Principat d'Andorra
 
  Descobreix la Massana El Comú Tràmits i Gestions La Massana en un clic Turisme Punt 400 Esplai
Millor aprofitament de les unitats pastorals de la Massana
La festa de la benedicció del bestiar aplega els ramaders de la parròquia
dijous, 28 de juny

Més de tres-cents caps de bestiar –entre bovins i equins- a més d’un miler d’ovelles pasturaran durant tot aquest estiu a les muntanyes massanenques. Aquest migdia s’ha celebrat la tradicional benedicció del bestiar a Setúria, que simbolitza l’inici de la temporada de pastures.
Setúria és una de les set unitats pastorals on els concentra el bestiar. Les altres són: Pla de l'Estany i les Fonts, Percanela, Pal, Comapedrosa i Comallempla.
El Comú de la Massana i els ramaders treballen plegats per al bon manteniment de les muntanyes.
Per això, l’any 2013 es van aplicar una sèrie de mesures correctores, a partir d’un estudi elaborat pel Cenma, on es feia palès que hi havia una sobrecàrrega a la unitat de Setúria. Durant els darrers anys es van decidir accions com per exemple que en aquesta unitat només hi pasturés el bestiar de la Massana i el bestiar forà peixés a altres indrets de la parròquia.
L’any passat es va encarregar un nou estudi per avaluar el resultat de les mesures correctores. En aquest estudi es comprova que realment s’està tendint a un equilibri de la càrrega ramadera.De totes maneres, s’indica que encara es podria millorar més la salut de les pastures, ja que Setúria i Pla de l’Estany encara suporten la major part de la càrrega mentre que la zona del Comapedrosa i Pal no acaben d’estar aprofitades. Entre les actuacions previstes per aquest exercici destaca la recuperació del camí d’Aigues Juntes fins a la borda de l’Aymà per tal de facilitar l’accés a la zona de pastura del Comapedrosa, ja que en aquests moments només s’hi pot accedir des de Sanfons. També es construirà un pas canadenc a Percanela, per evitar que el bestiar baixi a terrenys privats.
El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde, considera que cada cop es fa un millor repartiments del bestiar i assegura que continuaran treballant per mantenir el sector primari, al mateix temps que es vetlla per a la conservació de les muntanyes i les zones de pastura.
La festa s’ha acabat amb un dinar de germanor entre els ramaders i les autoritat, comunals i nacionals.

 
<< tornar
 
 
Comú de la Massana
Av. Sant Antoni, 29  AD400 La Massana
Tel +376 736 900