rss

Comú de la Massana - Principat d'Andorra
 
  Descobreix la Massana El Comú Tràmits i Gestions La Massana en un clic Turisme Punt 400 Esplai
Els comensals feliciten els escudellaires de la Massana
La tradicional vianda de sant Antoni reparteix més d’un miler de racions
Dimarts, 17 de gener del 2017

Si alguna cosa cal destacar de la festa de Sant Antoni d’enguany són les nombroses felicitacions que han rebut els cuiners professionals i l’equip de voluntaris que han elaborat l’escudella. “Han destacat sobretot el gust saborós però alhora la suavitat del caldo, que és desgreixat”, expliquen els cuiners, que fins i tot han tingut demandes sobre el procés d’elaboració per part d’alguns turistes. Un dels punts forts de l’escudella massanenca és que cada cuiner elabora un caldo per separat i avui, a les quatre de la matinada, s’han desgreixat i s’han ajuntat tots. A la mateixa hora, l’equip de voluntaris ha començat a preparar les verdures i carns d’aquesta completa vianda. També cal destacar que els productes que s’utilitzen són de primera qualitat del país.
“En aquesta ocasió, l’èxit de la festa encara té més mèrit, primer per l’intens treball en la treta de neu perquè es pogués fer a la plaça de les Fontetes i després per les dificultats de treballar amb baixes temperatures”, assegurava la consellera de Cultura, Igualtat i Participació Ciutadana, Jael Pozo.
Justament, el fred i el vent han dificultat de l’elaboració de l’escudella, ja que costava mantenir vius els fogons i, a més, la llenya era humida. A això cal sumar-hi els inconvenients de treballar a baixes temperatures de matinada. L’esforç extra dels escudellaires ha valgut la pena, segons reconeixien, tenint en compte l’aprovació dels comensals.
El grup de cuiners professionals de la Massana ha estat format, de nou, per Josep Maria Troguet, Dolors Abad, Meritxell Montané, Pilar Montané, Amaro Batista, Vicente Zapata i Manel Leitao. A més, també hi ha hagut la col·laboració dels cuiners Carles Flinch i Ramon Sasplugues. Els cuiners han tingut el suport de molts voluntaris, que s’han encarregat de tallar, coure, fregir i remenar els ingredients, a més de servir l’escudella al públic.
El cònsol major, David Baró, ha recordat que es tracta d’una festa molt important ja que sant Antoni és el patró de la parròquia i se celebra amb un escudellada popular des de fa més de quaranta anys. “Estem molt contents d’haver recuperat l’autèntic esperit de la festa, gràcies a aquest equip d’escudellaires que es va crear fa quatre anys i també als massanencs, gent d’altres parròquies i turistes que venen a compartir aquesta celebració”, ha afegit el cònsol massanenc, molt satisfet amb l’elevat nombre de participants, tot i les baixes temperatures.
Segons els càlculs dels cuiners s’han servit unes mil dues-centes racions –quatre olles senceres- una mica per sobre del que s’esperava, ja que en caure entre setmana, a més de les condicions meteorològiques, s’estimava una participació inferior.
Per elaborar la vianda han calgut 50 quilos de falda de vedella desossada d’Andorra, mil dues centes de mandonguilles, 45 quilos d’ossos variats, 20 quilos de bringuera, 2.000 porcions de botifarra, 90 quilos de gallina, cent quilos de verdures...a més dels cigrons, els fideus i l’arròs. Recordem que, com sempre, també hi ha hagut una trentena de racions aptes per a celíacs.
Just abans de l’escudella s’han fet els Encants de Sant Antoni, conduits per Júlia Troguet i Assumpta Casanovas, que han posat un toc d’humor a la tradicional subhasta. Hi ha hagut diverses dites de fins a 150 euros, de productes artesanals. Cal remarcar que hi ha hagut diversos d’embotits cedits per casa Cremat d’Anyós. La recaptació és per a Càritas Andorrana.


<< tornar
 
 
Comú de la Massana
Av. Sant Antoni, 29  AD400 La Massana
Tel +376 736 900