rss

Comú de la Massana - Principat d'Andorra
 
  Descobreix la Massana El Comú Tràmits i Gestions La Massana en un clic Turisme Punt 400 Esplai
Al desembre s'inaugurarà un nou edifici de serveis al Coll de la Botella
Presentació del Pla Estratègic i del Pla d’Inversions d’EMAP, elaborat amb consens polític
Dijous, 16 de març del 2017

Durant el seu primer mandat, el cònsol major de la Massana i president d’EMAP SAU, David Baró, va exposar en diferents reunions de poble el balanç de la gestió comunal i d’Estacions de Muntanya Arinsal Pal, en base al seguiment del Pla de Viabilitat. En la reunió informativa de poble d’aquest vespre, s’ha fet un pas endavant, amb la presentació del Pla Estratègic i el Pla d’Inversions d’Estacions de Muntanya Arinsal Pal, realitzat amb ple consens a nivell polític. El cònsol major ha qualificat el Pla de realista i prudent, ja que permetrà modernitzar i millorar l’estació però sense variar l’estructura financera de la societat ni generar dèficit. La inversió prevista per als pròxims dos anys és de 6,7 milions d’euros i permetrà dotar l’estació de nous equipaments, ampliar les instal·lacions i crear nous punts de cultiu de neu.


La inversió més destacada està projectada per aquest mateix exercici i servirà per potenciar la porta d’entrada a Pal pel sector del Coll de la Botella: es tracta d’un nou edifici de serveis, que comptarà amb espais de restauració, taquilles i escola d’esquí. Les obres començaran el mes de maig i la inauguració del nou equipament es preveu per l’1 de desembre. El cost del projecte –que inclou l’edifici i els col·lectors- és de 2’3 milions euros.
De cara a la pròxima temporada d’hivern també es preveu invertir 100.000 euros al Pla de la Cot. Després de tres anys, l’edifici de serveis ja s’ha convertit en un punt neuràlgic de l’estació. Per fer front a l’alta afluència, s’ampliarà la terrassa i es construiran lavabos a la zona exterior, per tal de descongestionar l’interior de l’edifici.
Així doncs, la inversió per aquest primer any serà de 2,4 milions d’euros, que seran aportats íntegrament pel Comú de la Massana. “En aquests moments disposem de 5,7 milions d’euros en tresoreria a les caixes dels bancs, gràcies a l’important esforç d’estalvi dels darrers exercicis”, ha assegurat David Baró.
Dels 6,7 milions d’euros d’inversió previstos al Pla, 4,3 tindran finançament bancari. De fet, l’operació ja ha estat autoritzada amb les diverses reunions mantingudes amb els cinc bancs del país, a través de l’ABA.
Per a l’exercici 2018/2019 el Pla preveu diverses accions encaminades a millorar les zones esquiables, ja sigui ampliant i adequant pistes o creant nous punts d’innivació artificial, a més de renovar alguns serveis.
Pel que fa a l’ampliació de pistes, cal destacar els 640 mil euros que es destinaran a les pistes del Beç, el Gall, la Transversal i la Joan Carchat. Pel que fa a les tres primeres, el director general d’EMAP, Josep Marticella, ha afirmat que “tenim un objectiu clar, que és descongestionar i millorar la mobilitat del debutant i de l’esquiador mig perquè pugui esquiar a tot el domini de Pal”. Pel que fa a l’estadi Joan Carchat es preveu la seva ampliació per poder acollir curses d’alt nivell.
També es preveu una destacada actuació a Arinsal: l’estabilització dels talussos de les Marrades, una pista completament innivada i molt freqüentada pels esquiadors debutants. El cost d’aquesta inversió serà de 137 mil euros.

Garantir la neu de cultiu és un altre dels objectius d’aquest Pla. Per això està prevista una inversió d’2,8 milions d’euros. A l’estació de Pal els nous canons s’instal·laran a les pistes de la Font Roja i a la Transversal, amb un cost de 902 mil euros. La inversió més forta està prevista a Arinsal -1,9 milions- on es construirà una bassa d’aigua de més de 20 mil m3, a la zona de Comallempla, que triplicarà la capacitat de producció de neu, passant dels 170 als més de 500 m3. A més de la bassa, la inversió també contempla una nova sala de màquines i la millora d’accés a les Marrades.
Les inversions previstes per a la temporada 2018/2019 es completen amb millores en equipaments i activitats a la zona de la Caubella (200 mil euros), l’ampliació de l’escola d’esquí d’Arinsal (340 mil euros) i la remodelació del self-service de la mateixa estació (250 mil euros).
A banda de fixar les inversions per als pròxims dos anys, el Pla també traça el Full de ruta per al futur de l’estació, que garanteix un mínim de 40 milions per invertir en els pròxims 20 anys. “Estem seguin un model de negoci en què les inversions no poden parar mai, han de ser constants, i amb aquest Pla ho tenim garantit”, ha assegurat Marticella, que ha presentat una projecció a llarg termini, que ha qualificat de molt realista, ja que preveu, entre altres coses, una temporada atípica de cada quatre.
Aquest Full de ruta preveu la connexió esquiable entre Arinsal i Pal en un futur, convertint els dos sectors en una única estació.
“Els esforços de tot l’equip que ha tirat endavant el Pla han anat encaminats amb dotar l’estació dels millors serveis -amb un finançament assumible sense perjudicar el compte de resultats- i fent una projecció a llarg termini perquè els nostres successors tinguin un full de ruta clar per al futur de la nostra estació, que és un gran motor econòmic per a la parròquia i per al país”, ha assegurat el cònsol major. Baró ha fet un repàs a la situació econòmica del Comú de la Massana, destacant els 30 milions de rebaixa del deute en quatre exercicis, 15,5 en base a la gestió comunal i 14,5 per l’emissió de participació preferents (recordem que eren 19 milions però el comú ja ha recomprat accions per valor de 4,5 milions). El cònsol també ha remarcat que la inversió actual a la parròquia és quatre vegades superior a la del 2012, gràcies a l’estalvi aconseguit en la reducció del deute. Segons la projecció, es preveu tancar el mandat amb l’endeutament situat al 114%, molt per sota del 200% que permet la llei de finances comunals.

David Baró ha reiterat el seu agraïment a tots els membres del Consell d’Administració d’EMAP, del qual n’és el president. La resta de l’equip està format pel cònsol menor, Raúl Ferré, els conseller de la majoria Sergi Balielles i Josep Maria Garrallà i el conseller de la minoria Albert Esteve, per la part política; David Moreno i Josep Maria Gelabert, com a membres independents professionals; el director de la societat, Josep Marticella i de l’interventor comunal, Josep Babot.
“Aquest pla ha estat elaborat íntegrament a nivell intern. Ha estat un treball conjunt de tots, ja que coneixem amb detall els números del Comú i de l’estació, les característiques i necessitats dels nostres clients”. Baró ha remarcat la gran feina de consens al si del comú entre majoria i minoria, a més de les aportacions de tots els participants a l’elaboració del Pla.
L’acte s’ha tancat amb una ronda d’intervencions del públic.

<< tornar
 
 
Comú de la Massana
Av. Sant Antoni, 29  AD400 La Massana
Tel +376 736 900